
Het Opera Forward Festival (OFF) is een jaarlijks terugkerend festival in maart voor nieuwe en vernieuwende operaproducties. De Nationale Opera investeert met OFF in opera als hedendaagse en vooruitstrevende kunstvorm voor een breed publiek.
Afgebeeld: Animal Farm van Alexander Raskatov op het Opera Forward Festival 2023
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van de nieuwe grotezaalproductie The Balancing Act van choreograaf Ann Van den Broek, waarin ze de verhoudingen onderzoekt tussen de belangen van het individu ten opzichte van de gemeenschap.
De voorstelling gaat in oktober 2023 in première.
De Ateliers opent in 2023 Woonhuis, een nieuwe, experimentele presentatieruimte in de oude conciërgewoning van het gebouw. De presentatieruimte wordt voor en door kunstenaars gerund.
Zowel deelnemers als alumni worden uitgenodigd er hun werk te presenteren. De Ateliers zal jaarlijks commissions voor site-specifieke werken doen en er zullen lezingen, screenings en evenementen georganiseerd worden.
Afgebeeld: werk van Sam Marshall Lockyer tijdens Offspring 2022. Foto: Gert Jan van Rooij
Tazuko van Berkel doet onderzoek naar zelfbeeld, mensbeeld en wereldbeeld bij de oude Grieken. Ze onderzocht onder meer hoe de komst van de geldeconomie het Griekse idee van vriendschap beïnvloedde.
Op dit moment richt ze zich op de vraag hoe in de oudheid het economisch domein werd gedefinieerd, door geleerden, maar juist ook in alledaagse opvattingen van burgers.
Van Berkels onderzoek nodigt uit tot kritische reflectie op het economisch denken in onze eigen tijd.
Merel Keijzer onderzoekt hoe het leren van een nieuwe taal bijdraagt aan gezond ouder worden. Ze gebruikt daarbij innovatieve en multidisciplinaire onderzoeksmethoden en werkt nauw samen met neurowetenschappers en cognitieve psychologen.
Keijzer toonde onder andere aan dat mensen die meertalig zijn, en die deze talen nog steeds actief gebruiken, over het algemeen een beter cognitief functioneren laten zien. Vooral het veelvuldig wisselen tussen verschillende talen lijkt verouderingsprocessen in het brein, zoals mild geheugenverlies, te kunnen compenseren.
Daniël Lakens bestudeert hoe wetenschappers onderzoek doen, met als doel de betrouwbaarheid en efficiëntie van sociaalwetenschappelijk onderzoek te vergroten.
Van grote waarde was onder meer zijn rol in de wereldwijde ‘replicatiecrisis’ in de psychologie, en dankzij zijn empirische en theoretische analyses is het wetenschappelijk bewustzijn over onder andere ‘publication bias’ en ‘p-hacking’ de afgelopen jaren flink toegenomen.
In tien jaar tijd is Lakens in Nederland en daarbuiten uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande wetenschappers binnen de meta-wetenschap.
Het Centraal Museum organiseert de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Pauline Curnier Jardin. Het museum heeft de kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te ontwikkelen. Deze nieuwe installatie, getiteld Adoration, wordt getoond naast vier van haar bestaande installaties.
Afgebeeld: Adoration, Pauline Curnier Jardin, 2022
Om het seizoen organiseert Nationale Opera & Ballet in de zomer de Choreographic Academy: een werkperiode waarin jonge getalenteerde choreografen gedurende drie weken samenwerken met de dansers van de Junior Company.
De Choreographic Academy is bedoeld als laboratorium waar ruimte is voor onderzoek en experiment. Een eindproduct in de vorm van een choreografie is geen vereiste, maar komt met regelmaat voor.
Afgebeeld: New Moves, 2022 (Foto: Khayla Fitzpatrick)
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van drie nieuwe producties van choreograaf Arno Schuitemaker: Remembering the Future (2023), The Day Before (2024) en Correspondences (2025).
Afgebeeld: O S C A R, Arno Schuitemaker, 2021 (Foto: Bart Grietens)
Festival d’Avignon is een jaarlijks theaterfestival voor nieuwe Franse en internationale producties. Voor de edities 2023 en 2024 steunt Ammodo de totstandkoming van twee nieuwe (co)producties per jaar.
In 2023 zijn dit Welfare van Julie Deliquet en Antigone in the Amazon van Milo Rau. In 2024 worden het Mothers – A Song For The Wartime van Marta Górnicka en een nog nader te bepalen (co)productie.
Tatiana Filatova onderzoekt de complexe dynamiek tussen sociaaleconomische systemen en klimaatverandering en probeert onder meer de reacties van samenlevingen op verschillende klimaatscenario’s te voorspellen.
Onderscheidend aan haar onderzoek is dat Filatova bestaande kennis van de sociale wetenschappen gebruikt om traditionele klimaatmodellen te verrijken. Uit haar computersimulaties blijkt onder meer dat er gaandeweg armoedevallen en getto’s kunnen ontstaan in klimaatgevoelige gebieden, ook in rijke landen.
Jingyuan Fu onderzoekt het darmmicrobioom in relatie tot ziekten en gezondheid, waarbij zij zich met name focust op complexe ziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten.
Zij bewees bijvoorbeeld op indrukwekkende wijze dat het darmmicrobioom gemanipuleerd kan worden door dieetinterventies en bepaalde medicijnen. Dat maakt het microbioom een interessant aanknopingspunt voor de preventie en behandeling van ziekten.
Anja Spang bestudeert de bijzondere rol die verschillende micro-organismen zoals archaea gespeeld hebben bij grote evolutionaire veranderingen, waaronder de oorsprong van eukaryoten waartoe ook de mens behoort.
Ze ontdekte de afgelopen jaren een indrukwekkend aantal nieuwe archaea-varianten, en ze vond revolutionair bewijs voor de hypothese dat eukaryote organismen (zoals de mens) ooit zijn voortgekomen uit een symbiose tussen archaea en bacteriën.
Extra relevant aan Spangs onderzoek is dat de archaea eveneens van invloed zijn op het klimaat. Wat hun rol daar precies is, is een vraag waar Spang zich de komende tijd op wil richten.
De Eye Art & Film Prize wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar die zich begeeft op het grensvlak van kunst en film. De winnaar krijgt een geldprijs om te besteden aan nieuw werk en wordt onderdeel van een tentoonstelling in Eye.
Eerdere winnaars van de prijs waren Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018), Meriem Bennani (2019), Kahlil Joseph (2020), Karrabing Film Collective (2021) en Saodat Ismailova (2022).
Afgebeeld: Bibi Seshanbe, Saodat Ismailova (winnaar Eye Art & Film Prize 2022), installatie tijdens Documenta 15, 2022
De Junior Company van Het Nationale Ballet is een ervaringsplek voor jonge dansers met een sterke reputatie als springplank voor talent.
Elk seizoen gaat het gezelschap op tournee met een eigen programma van zowel klassiek repertoire als nieuwe creaties. Veel leden van de Junior Company stromen later door naar het tableau van Het Nationale Ballet.
Vanaf seizoen 2023/2024 worden de jaarlijkse activiteiten van de Junior Company uitgebreid met de ontwikkeling van een productie in Studio Boekman. Sedrig Verwoert is geselecteerd als de eerste choreograaf voor deze opdracht.
Afgebeeld: In the Future, Hans van Manen, Shooting Stars tour 2022 (Foto: Altin Kaftira)
De Ateliers biedt jaarlijks twintig talentvolle kunstenaars een hoogwaardige werkomgeving om hun praktijk gedurende twee jaar te ontwikkelen.
In 2020 richtte De Ateliers met ondersteuning van Ammodo het Productiefonds op, waarmee kunstenaars hun praktijk kunnen bekostigen. Het fonds bevordert artistiek experiment en vergroot de vrijheid om nieuwe ideeën te ontwikkelen.
Afgebeeld: werk van Tash Keddy tijdens Offspring 2022. Foto: Gert Jan van Rooij
My Oma is een groepstentoonstelling met de omafiguur als artistiek vertrekpunt. Daarbij worden thema’s als mobiliteit, genegenheid en conflict onderzocht.
De tentoonstelling bestaat uit zowel bestaande als nieuwe werken van diverse kunstenaars verbonden met de Global South en markeert het einde van het zesjarige directeurschap van curator Sofia Hernández Chong Cuy.
Ammodo sprak haar aan het begin van haar directeurschap over haar visie op wat toen nog Witte de With heette. Lees het interview hier terug.
Afgebeeld: Kenyalang Circus, Marcos Kueh, 2022
Stan Brouns doet fundamenteel onderzoek naar de eeuwenoude strijd tussen microben en virussen. In het bijzonder onderzoekt hij de zogenaamde CRISPR-Cas-verdedigingsmechanismen die bacteriën inzetten om zich tegen virussen te wapenen.
Dankzij Brouns onderzoek weten we nu onder meer dat bacteriën over een slim, adaptief immuunsysteem beschikken dat indringers kan onthouden en onschadelijk maakt.
Daarnaast leidt Brouns een vernieuwende studie naar bacteriofagen als mogelijk alternatief voor antibiotica.
Hugo Snippert gebruikt microscopie en moleculaire genetica om te ontrafelen hoe het komt dat er een enorme diversiteit aan tumorcellen bestaat en wat daarvan de gevolgen zijn.
Hij was een van de eerste onderzoekers die microscopie toepaste op organoïden – in het lab gekweekte mini-orgaantjes – waarbij zelfs biologische processen in de levende cellen tot in detail bestudeerd konden worden.
Recent slaagde hij erin om met organoïden-technologie te volgen hoe een dikke darmtumor op een behandeling van gecombineerde geneesmiddelen reageert. Deze kennis geeft aanknopingspunten voor kankertherapieën op maat.
SPRING Performing Arts Festival in Utrecht presenteert actuele, internationale voorstellingen op het grensvlak van dans en theater. Jaarlijks realiseert het festival ook nieuw werk van jonge en gevestigde makers van over de hele wereld.
Ammodo steunt de totstandkoming van nieuwe producties voor de edities 2024-2026.
Afgebeeld: Narcosexuals, Dries Verhoeven, SPRING 2022
Angela (A Strange Loop) is een interdisciplinair theaterproject van Susanne Kennedy over de menselijke relatie tot ziekte en sterven.
Het stuk brengt high tech, filosofie, popcultuur en literatuur samen en volgt een vrouw genaamd Angela van haar geboorte tot aan haar dood en daar voorbij.
Afgebeeld: Women in Trouble, Susanne Kennedy, 2017
Het Opera Forward Festival (OFF) is een jaarlijks terugkerend festival in maart voor nieuwe en vernieuwende operaproducties. De Nationale Opera investeert met OFF in opera als hedendaagse en vooruitstrevende kunstvorm voor een breed publiek.
Afgebeeld: Animal Farm van Alexander Raskatov op het Opera Forward Festival 2023
Om het seizoen organiseert Nationale Opera & Ballet in de zomer de Choreographic Academy: een werkperiode waarin jonge getalenteerde choreografen gedurende drie weken samenwerken met de dansers van de Junior Company.
De Choreographic Academy is bedoeld als laboratorium waar ruimte is voor onderzoek en experiment. Een eindproduct in de vorm van een choreografie is geen vereiste, maar komt met regelmaat voor.
Afgebeeld: New Moves, 2022 (Foto: Khayla Fitzpatrick)
De Junior Company van Het Nationale Ballet is een ervaringsplek voor jonge dansers met een sterke reputatie als springplank voor talent.
Elk seizoen gaat het gezelschap op tournee met een eigen programma van zowel klassiek repertoire als nieuwe creaties. Veel leden van de Junior Company stromen later door naar het tableau van Het Nationale Ballet.
Vanaf seizoen 2023/2024 worden de jaarlijkse activiteiten van de Junior Company uitgebreid met de ontwikkeling van een productie in Studio Boekman. Sedrig Verwoert is geselecteerd als de eerste choreograaf voor deze opdracht.
Afgebeeld: In the Future, Hans van Manen, Shooting Stars tour 2022 (Foto: Altin Kaftira)
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van de nieuwe grotezaalproductie The Balancing Act van choreograaf Ann Van den Broek, waarin ze de verhoudingen onderzoekt tussen de belangen van het individu ten opzichte van de gemeenschap.
De voorstelling gaat in oktober 2023 in première.
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van drie nieuwe producties van choreograaf Arno Schuitemaker: Remembering the Future (2023), The Day Before (2024) en Correspondences (2025).
Afgebeeld: O S C A R, Arno Schuitemaker, 2021 (Foto: Bart Grietens)
De Ateliers biedt jaarlijks twintig talentvolle kunstenaars een hoogwaardige werkomgeving om hun praktijk gedurende twee jaar te ontwikkelen.
In 2020 richtte De Ateliers met ondersteuning van Ammodo het Productiefonds op, waarmee kunstenaars hun praktijk kunnen bekostigen. Het fonds bevordert artistiek experiment en vergroot de vrijheid om nieuwe ideeën te ontwikkelen.
Afgebeeld: werk van Tash Keddy tijdens Offspring 2022. Foto: Gert Jan van Rooij
De Ateliers opent in 2023 Woonhuis, een nieuwe, experimentele presentatieruimte in de oude conciërgewoning van het gebouw. De presentatieruimte wordt voor en door kunstenaars gerund.
Zowel deelnemers als alumni worden uitgenodigd er hun werk te presenteren. De Ateliers zal jaarlijks commissions voor site-specifieke werken doen en er zullen lezingen, screenings en evenementen georganiseerd worden.
Afgebeeld: werk van Sam Marshall Lockyer tijdens Offspring 2022. Foto: Gert Jan van Rooij
Festival d’Avignon is een jaarlijks theaterfestival voor nieuwe Franse en internationale producties. Voor de edities 2023 en 2024 steunt Ammodo de totstandkoming van twee nieuwe (co)producties per jaar.
In 2023 zijn dit Welfare van Julie Deliquet en Antigone in the Amazon van Milo Rau. In 2024 worden het Mothers – A Song For The Wartime van Marta Górnicka en een nog nader te bepalen (co)productie.
My Oma is een groepstentoonstelling met de omafiguur als artistiek vertrekpunt. Daarbij worden thema’s als mobiliteit, genegenheid en conflict onderzocht.
De tentoonstelling bestaat uit zowel bestaande als nieuwe werken van diverse kunstenaars verbonden met de Global South en markeert het einde van het zesjarige directeurschap van curator Sofia Hernández Chong Cuy.
Ammodo sprak haar aan het begin van haar directeurschap over haar visie op wat toen nog Witte de With heette. Lees het interview hier terug.
Afgebeeld: Kenyalang Circus, Marcos Kueh, 2022
Tazuko van Berkel doet onderzoek naar zelfbeeld, mensbeeld en wereldbeeld bij de oude Grieken. Ze onderzocht onder meer hoe de komst van de geldeconomie het Griekse idee van vriendschap beïnvloedde.
Op dit moment richt ze zich op de vraag hoe in de oudheid het economisch domein werd gedefinieerd, door geleerden, maar juist ook in alledaagse opvattingen van burgers.
Van Berkels onderzoek nodigt uit tot kritische reflectie op het economisch denken in onze eigen tijd.
Tatiana Filatova onderzoekt de complexe dynamiek tussen sociaaleconomische systemen en klimaatverandering en probeert onder meer de reacties van samenlevingen op verschillende klimaatscenario’s te voorspellen.
Onderscheidend aan haar onderzoek is dat Filatova bestaande kennis van de sociale wetenschappen gebruikt om traditionele klimaatmodellen te verrijken. Uit haar computersimulaties blijkt onder meer dat er gaandeweg armoedevallen en getto’s kunnen ontstaan in klimaatgevoelige gebieden, ook in rijke landen.
Stan Brouns doet fundamenteel onderzoek naar de eeuwenoude strijd tussen microben en virussen. In het bijzonder onderzoekt hij de zogenaamde CRISPR-Cas-verdedigingsmechanismen die bacteriën inzetten om zich tegen virussen te wapenen.
Dankzij Brouns onderzoek weten we nu onder meer dat bacteriën over een slim, adaptief immuunsysteem beschikken dat indringers kan onthouden en onschadelijk maakt.
Daarnaast leidt Brouns een vernieuwende studie naar bacteriofagen als mogelijk alternatief voor antibiotica.
Merel Keijzer onderzoekt hoe het leren van een nieuwe taal bijdraagt aan gezond ouder worden. Ze gebruikt daarbij innovatieve en multidisciplinaire onderzoeksmethoden en werkt nauw samen met neurowetenschappers en cognitieve psychologen.
Keijzer toonde onder andere aan dat mensen die meertalig zijn, en die deze talen nog steeds actief gebruiken, over het algemeen een beter cognitief functioneren laten zien. Vooral het veelvuldig wisselen tussen verschillende talen lijkt verouderingsprocessen in het brein, zoals mild geheugenverlies, te kunnen compenseren.
Jingyuan Fu onderzoekt het darmmicrobioom in relatie tot ziekten en gezondheid, waarbij zij zich met name focust op complexe ziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten.
Zij bewees bijvoorbeeld op indrukwekkende wijze dat het darmmicrobioom gemanipuleerd kan worden door dieetinterventies en bepaalde medicijnen. Dat maakt het microbioom een interessant aanknopingspunt voor de preventie en behandeling van ziekten.
Hugo Snippert gebruikt microscopie en moleculaire genetica om te ontrafelen hoe het komt dat er een enorme diversiteit aan tumorcellen bestaat en wat daarvan de gevolgen zijn.
Hij was een van de eerste onderzoekers die microscopie toepaste op organoïden – in het lab gekweekte mini-orgaantjes – waarbij zelfs biologische processen in de levende cellen tot in detail bestudeerd konden worden.
Recent slaagde hij erin om met organoïden-technologie te volgen hoe een dikke darmtumor op een behandeling van gecombineerde geneesmiddelen reageert. Deze kennis geeft aanknopingspunten voor kankertherapieën op maat.
Daniël Lakens bestudeert hoe wetenschappers onderzoek doen, met als doel de betrouwbaarheid en efficiëntie van sociaalwetenschappelijk onderzoek te vergroten.
Van grote waarde was onder meer zijn rol in de wereldwijde ‘replicatiecrisis’ in de psychologie, en dankzij zijn empirische en theoretische analyses is het wetenschappelijk bewustzijn over onder andere ‘publication bias’ en ‘p-hacking’ de afgelopen jaren flink toegenomen.
In tien jaar tijd is Lakens in Nederland en daarbuiten uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande wetenschappers binnen de meta-wetenschap.
Anja Spang bestudeert de bijzondere rol die verschillende micro-organismen zoals archaea gespeeld hebben bij grote evolutionaire veranderingen, waaronder de oorsprong van eukaryoten waartoe ook de mens behoort.
Ze ontdekte de afgelopen jaren een indrukwekkend aantal nieuwe archaea-varianten, en ze vond revolutionair bewijs voor de hypothese dat eukaryote organismen (zoals de mens) ooit zijn voortgekomen uit een symbiose tussen archaea en bacteriën.
Extra relevant aan Spangs onderzoek is dat de archaea eveneens van invloed zijn op het klimaat. Wat hun rol daar precies is, is een vraag waar Spang zich de komende tijd op wil richten.
SPRING Performing Arts Festival in Utrecht presenteert actuele, internationale voorstellingen op het grensvlak van dans en theater. Jaarlijks realiseert het festival ook nieuw werk van jonge en gevestigde makers van over de hele wereld.
Ammodo steunt de totstandkoming van nieuwe producties voor de edities 2024-2026.
Afgebeeld: Narcosexuals, Dries Verhoeven, SPRING 2022
Het Centraal Museum organiseert de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Pauline Curnier Jardin. Het museum heeft de kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te ontwikkelen. Deze nieuwe installatie, getiteld Adoration, wordt getoond naast vier van haar bestaande installaties.
Afgebeeld: Adoration, Pauline Curnier Jardin, 2022
De Eye Art & Film Prize wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar die zich begeeft op het grensvlak van kunst en film. De winnaar krijgt een geldprijs om te besteden aan nieuw werk en wordt onderdeel van een tentoonstelling in Eye.
Eerdere winnaars van de prijs waren Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018), Meriem Bennani (2019), Kahlil Joseph (2020), Karrabing Film Collective (2021) en Saodat Ismailova (2022).
Afgebeeld: Bibi Seshanbe, Saodat Ismailova (winnaar Eye Art & Film Prize 2022), installatie tijdens Documenta 15, 2022
Angela (A Strange Loop) is een interdisciplinair theaterproject van Susanne Kennedy over de menselijke relatie tot ziekte en sterven.
Het stuk brengt high tech, filosofie, popcultuur en literatuur samen en volgt een vrouw genaamd Angela van haar geboorte tot aan haar dood en daar voorbij.
Afgebeeld: Women in Trouble, Susanne Kennedy, 2017