In het najaar van 2019 organiseert het Frans Hals Museum tegelijktijdig de tentoonstellingen van Lubaina Himid en Marianna Simnett.

Lubaina Himid (Zanzibar, 1954) is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van dit moment. Het werk van de winnaar van de Turner Prize in 2017 draait om representatie van wat onbelangrijk wordt geacht: genegeerd, gemarginaliseerd, gediscrimineerd of liever niet gezien. Met deze blik kijkt ze naar de Westerse culturele canon, de koloniale geschiedenis en huidige vormen van alledaagse racisme. In haar poëtische, kleurrijke schilderijen verzint ze andere verhalen, verbeeldt ze mensen die daarvoor niet zichtbaar waren en maakt ze vergissingen expliciet. Op Himids eerste solotentoonstelling in Nederland is in het Frans Hals Museum  naast een representatieve selectie van bestaand werk een nieuwe installatie te zien. Dit speciaal voor het museum gemaakte werk gaat een dialoog aan met de monumentale ruimte van het 17e-eeuwse pand aan de Grote Markt. Himid transformeert de voormalige Vleeshal in een immersieve ruimte waarin ze een verband legt met de damastcollectie van het museum.

Marianna Simnett (Engeland, 1986) vertelt uitdagende, nieuwe sprookjes voor de 21e eeuw. Het zijn verhalen met vrouwelijke protagonisten die een nieuwe omgang met lichamelijkheid eisen, buiten traditionele voorstellingen van gender om. Hun lichamen worden met de nieuwste technologieën getransformeerd. Ze worden hybrides – cyborgs – maar dreigen telkens ook buiten menselijke controle te raken door infecties, onvoorziene reacties en ontstekingen. In de jaren 60 eiste de vrouwenbeweging aandacht voor het feit dat machtsstructuren zich ook in het persoonlijke uiten met de uitspraak “The personal is political”. Simnetts nieuwe verhalen maken duidelijk dat het lichamelijke – de wereld van bloedvaten, bindweefsel en botten – net zo politiek is: door het in kaart te brengen als een strijdperk van normen en technologie. Naast bestaand video’s laat Simnett, in haar eerste solo show in Nederland, een nieuwe installatie en een nieuw videowerk zien.

Lees hier ons interview uit 2020 met Lubaina Himid.

www.franshalsmuseum.nl