Acht wetenschappers uit verschillende onderzoeksgebieden namen op 29 maart een Ammodo KNAW Award in ontvangst. De uitreiking vond plaats in het EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Laureaten
De Awards zijn uitgereikt aan Jeroen Geurts, Eva van Rooij (Biomedical Sciences), Olivier Hekster, Alicia Montoya (Humanities), Appy Sluijs, Guido van der Werf (Natural Sciences), Roshan Cools en Eveline Crone (Social Sciences). Lees hier meer informatie over de laureaten en hun onderzoek.

Nieuwsgierigheid
Ammodo en de KNAW hebben in 2015 de Award ingesteld om ongebonden fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. De Ammodo KNAW Award wordt tweejaarlijks uitgereikt. Het geldbedrag van de Award mogen de laureaten naar eigen inzicht besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier krijgen zij de mogelijkheid om hun nieuwsgierigheid te volgen.

Tijdens de uitreiking stond het belang van deze nieuwsgierigheid centraal. José van Dijck, de president van de KNAW, benoemde het belang van wetenschap zonder directe uitkomst in het vooruitzicht: “Fundamentele wetenschap is het domein van wetenschappers die los van het einddoel hun nieuwsgierigheid blijven volgen, van hen die terug durven te gaan naar de basis.”

Uniek
Één van de speerpunten van de Ammodo KNAW Award is de mogelijkheid om onderzoek te doen zonder directe toepassingen in het vooruitzicht. Appy Sluijs, één van de laureaten, benadrukte dit unieke aspect van de Award: “De filosofie van Ammodo om nieuwsgierigheid gedreven fundamenteel onderzoek te ondersteunen, contrasteert sterk met Nederlands en Europees beleid. Financiële middelen uit nieuwsgierigheid gedreven fundamenteel onderzoek gaan steeds meer naar toegepast onderzoek. We hebben al het onderzoek nodig om op lange termijn duurzame innovatie in de wetenschap en allerlei andere sectoren van de maatschappij te stimuleren.”

Volgens Steven Perrick, bestuursvoorzitter van Ammodo, laten de laureaten zien hoe belangrijk en inspirerend het is om ongebonden, fundamentele wetenschap te steunen. “Zij moeten soms een sprong in het diepe wagen om hun nieuwsgierigheid te kunnen volgen. Als Ammodo dragen we daar graag een steentje aan bij.”

Film
Onderdeel van de uitreiking was de film ‘Ode aan nieuwsgierigheid’. In de film vertellen de laureaten over hun onderzoek en wat nieuwsgierigheid voor hen betekent.  Bekijk de gehele film hier.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Ammodo KNAW Award:
www.ammodo-knaw-award.org