Stichting Ammodo lanceert Ammodo Docs, een nieuwe serie korte documentaires over het werk van toonaangevende wetenschappers en kunstenaars. Seizoen één gaat op vrijdag 7 april 2023 in première op Go Short – International Short Film Festival Nijmegen en wordt vanaf 18 april door de NTR uitgezonden op NPO 2 Extra. Daarna komen de films online op ammododocs.org en op YouTube.

Ammodo Docs is een serie artistieke korte documentaires over originele denkers. In films van vijftien minuten dagen gerenommeerde filmmakers de kijker uit om de wereld te bekijken door de ogen van grensverleggende kunstenaars en wetenschappers.

Seizoen één bestaat uit zeven films over operaregisseur en componist Michel van der Aa, choreograaf en theatermaker Nicole Beutler, neurowetenschapper Eveline Crone, neurowetenschapper Jeroen Geurts, berghydroloog Walter Immerzeel, evolutiebioloog Toby Kiers en beeldend kunstenaar Aimée Zito Lema.

Juliette de Wijkerslooth, directeur van Ammodo: “Het werk van kunstenaars en wetenschappers draagt bij aan de vernieuwing van de maatschappij. Met Ammodo Docs willen we een breed publiek kennis laten maken met hun creativiteit, gedrevenheid en grensverleggende inzichten.”

Ammodo Docs brengt jaarlijks een nieuw seizoen uit van circa zes korte films. De kunstenaars en wetenschappers worden gekoppeld aan Nederlandse documentairemakers – gevestigde namen en bewezen talent – die hun onderwerpen op een verrassende en verdiepende manier in beeld brengen. Seizoen één werd geregisseerd door Carin Goeijers, Floris-Jan van Luyn, Hester Overmars, Suzanne Raes, Renko Douze, Marleine van der Werf en Sjors Swierstra.

 

Ammodo Docs seizoen 2023

Dimension of Absence
Een film van Sjors Swierstra over Aimée Zito Lema

Beeldend kunstenaar Aimée Zito Lema onderzoekt de gewelddadige aspecten van de Argentijnse geschiedenis en toont hoe kunst een rol kan spelen bij verwerking.

Trailer

 

The Underground Astronaut
Een film van Marleine van der Werf over Toby Kiers

Evolutionair bioloog Toby Kiers neemt ons mee op haar epische missie om wereldwijde schimmelnetwerken in kaart te brengen en te begrijpen, voordat het te laat is.

Trailer

 

In Between Realities
Een film van Carin Goeijers over Michel van der Aa

In zijn multimedia-opera’s duikt componist en regisseur Michel van der Aa in de grote thema’s van het digitale tijdperk en onderzoekt hij existentiële vragen in het grensgebied tussen mens, machine en bewustzijn.

Trailer

 

Moving Mountains
Een film van Renko Douze over Walter Immerzeel

Berghydroloog Walter Immerzeel trekt naar grote hoogtes in de Himalaya om nauwkeurige weermetingen te doen die nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering te voorspellen.

Trailer

 

Eyes Wide Open
Een film van Floris-Jan van Luyn over Nicole Beutler

Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler combineert een sterke artistieke visie met democratische samenwerking en maakt hiermee de verwoesting van planeet aarde voelbaar op het toneel.

Trailer

 

The Guts of the Neuroscientist
Een film van Hester Overmars over Eveline Crone

In een geanimeerde reis door het menselijk brein pleit de gevierde neurowetenschapper Eveline Crone voor de waarde van intuïtie in wetenschap.

Trailer

 

The Mystery of MS
Een film van Suzanne Raes over Jeroen Geurts

Zijn onderzoek van naar de oorzaak van multiple sclerose (MS) voelt voor neurowetenschapper Jeroen Geurts als een speurtocht door een donker bos. The Mystery of MS is een ingekorte versie van de lange documentaire MS uit 2019.

Trailer

 

Belangrijke data

Vrijdag 7 april 2023
Première op Go Short Festival, Nijmegen
Première voor genodigden in aanwezigheid van de makers en hoofdpersonen. Een tweede, publieke vertoning met Q&A’s vindt plaats op zondag 9 april, zie goshort.nl voor tijden.

Maandag 17 april 2023
Feestelijke lancering in Eye Filmmuseum, Amsterdam
Op maandag 17 april 2023 wordt Ammodo Docs feestelijk gelanceerd tijdens een speciaal evenement in samenwerking met Eye Filmmuseum, met drie filmvertoningen, talks en een performance. Presentatie: Sacha Bronwasser.

Vanaf dinsdag 18 april 2023
Uitzending op NPO 2 Extra, dagelijks om 20:15 uur
NPO 2 Extra is het digitale themakanaal van de NPO met een focus op kunst en cultuur. Het is te bekijken via NPO Start of op tv-kanaal 82.

Vanaf donderdag 20 april 2023
Films gratis te streamen
Op ammododocs.org en youtube.com/ammododocs