AMMODO ✕

Holland Festival

Het creëren van nieuw werk is voor kunstenaars in alle stadia van hun carrière van essentieel belang. Door nieuw werk te produceren kan een maker zichzelf opnieuw uitvinden, de grenzen van zijn eigen kunnen opzoeken en experimenteren met vorm en inhoud. Dit levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de maker. Om de totstandkoming van nieuwe werken op het gebied van podiumkunst mogelijk te maken is Ammodo Productiepartner van het Holland Festival.

 

Legacy, Holland Festival, 2018, foto: Dylan Piaser

Het Holland Festival behoort internationaal tot de toonaangevende podiumkunstenfestivals. De kern van het Holland Festival wordt gevormd door hoogwaardig internationaal aanbod dat niet of nauwelijks op de Nederlandse podia te zien is. Daarnaast zet het Holland Festival zich in voor de vernieuwing van de podiumkunsten door de productie van nieuw werk mogelijk te maken. Voor de kwaliteit en de uitstraling van het Holland Festival is het belangrijk om te (co)produceren en het initiatief te nemen om nieuwe producties tot stand te brengen. Hierdoor kan het Holland Festival toonaangevende makers aan het festival verbinden, samenwerkingen aangaan met andere theaterfestivals van hoge kwaliteit en slaagt het festival er in om internationaal toonaangevende premières naar Amsterdam te halen.

Gesualdo, Holland Festival, 2018, foto: Sofie Knijff
Lessons in love and violence, Holland Festival, 2018, foto: petrovskyramone

Voor de makers vormen de theaterfestivals een belangrijk podium om met hun werk een groot en vaak internationaal publiek te bereiken. Doordat de festivals zich in een vroeg stadium committeren aan een productie, kunnen de makers langere tijd werken aan de totstandkoming van nieuwe stukken. Voor zowel de kwaliteit van het festival als de ontwikkeling van de makers is (co)produceren dus cruciaal.

test
Saigon, Holland Festival, 2018, foto: Jean Louis Fernandez

Nieuwe producties maken is kostbaar en voor partners risicovol omdat zij zich al in een vroeg stadium committeren, maar voor de ontwikkeling van kunstenaars is het van essentieel belang. Daarom heeft Ammodo zich verbonden als Productiepartner aan het festival. Dankzij de samenwerking tussen Ammodo en het Holland Festival zijn vanaf 2013 diverse (co)producties tot stand gekomen waaronder: When the mountain changed its clothing (Heiner Goebbels), El Djoudour (Abou Lagraa) en Nine Rivers (James Dillon) in 2013, Valley of Astonishment, Delusion of the Fury, Coup Fatale en Luigi Nono in 2014 en You are my destiny, La Violación de Lucrecia (Angelica Liddell), Répons (Pierre Boulez) en Manger (Boris Chamatz) in 2015. In 2017 kwamen onder meer tot stand En Manque (Vincent Macaigne) en La Democrazia in America (Romeo Castellucci). In 2018 presenteert Ammodo X Holland Festival onder andere Neues Stück 1 (Tanztheater Wuppertal, Pina Bausch en Dimitris Papaioannou), Trojan Women (National Changguek Company of Korea, Ong Keng Sen) en Gesualdo (De Warme Winkel) en andere.

Ammodo Productiepartner van het Holland Festival.

Ammodo ondersteunt jaarlijks een aantal internationale coproducties en eigen initiatieven van het Holland Festival. Directeur Annet Lekkerkerker: “Het Holland Festival is een artist driven festival dat de kunstenaar altijd centraal stelt. Met de structurele bijdrage van Ammodo kan het Holland Festival risicovol blijven programmeren door belangwekkende kunstenaars aan het festival te blijven verbinden met coproducties en opdrachten.”

 

National Changguek Company of Korea, Holland Festival 2018, foto: National Theater of Korea
National Changguek Company of Korea, Holland Festival 2018, foto: National Theater of Korea