Op zondag 27 januari 2019 heeft de jury, bestaande uit de Vietnamese kunstenaar Nguyen Trinh Thi, festivaldirecteur van Internationale Kurzfilmtage Winterthur John Canciani, en filmmaker-kunstenaar Lawrence Abu Hamdan, de drie winnaars van de Ammodo Tiger Short Competition bekend gemaakt. De winnende films zijn Freedom of Movement van Nina Fischer en Maroan el Sani, Wong Ping’s Fables 1 van Wong Ping en Ultramarine van Vincent Meessen. Zij winnen drie gelijkwaardige Ammodo Tiger Short Awards.

Still: Freedom of Movement

De jury over Freedom of Movement:

“Deze film laat beelden van emancipatie en verzet op bedachtzame wijze contrasteren met wat voelt als een onoverkomelijke realiteit van structureel racisme. Dit effect wordt op succesvolle wijze bereikt door twee abrupte en effectieve veranderingen in stijl. Hoewel de jury van mening is dat het geheel compacter had gekund, legt de film middels het lichaam en architectuur op geslaagde wijze de complexiteiten van ras en migratie bloot.”

Still: Wong Ping’s Fables 1

De jury over Wong Ping’s Fables 1:

“Deze film omarmt en ondermijnt de kunstvorm van fabels waarin dieren, planten en objecten worden gebruikt ter illustratie van een bepaalde morele boodschap. De film speelt met onze verwachtingen van een verhaallijn en leidt ons onverbiddelijk naar absurditeit. De waarheden die ons als kind zijn aangeleerd worden bevraagd. Dat gebeurt het effectiefst door de innovatieve inzet van felle, kleurrijke, naïeve, mooie en soms weerzinwekkende digitale beelden die samen een nieuwe wereld creëren.”

Still: Ultramarine

De jury over Ultramarine:

“Zelden was de relevantie van het medium film voor performance zo helder. Cinema bekrachtigt hier op adembenemende wijze het ritme, de visie en de urgentie van de voordracht van de dichter. De zorgvuldige structuur van de film zorgt ervoor dat de beelden die de dichter oproept zichtbaar worden, dat de beat waarop hij spreekt voelbaar wordt en dat het radicale van zijn woorden tot ons doordringt. De jury was compleet overtuigd.”

De winnende filmmakers van links naar rechts: Wong Ping, Vincent Meessen, Nina Fischer en Maroan el Sani

www.iffr.com