Met BIMHUIS Productions draagt BIMHUIS bij aan een levendige jazzscene door het ontwikkelen van nieuw werk en het begeleiden van talentvolle musici en componisten.
Onderdeel hiervan is Reflex, een programma waarbij BIMHUIS optreedt als (co)producent van grootschalige (inter)nationale producties. Musici en makers worden uitgenodigd om met hun werk te reflecteren op ontwikkelingen in de wereld en de samenleving. Het leverde nieuwe muziekstukken op van onder andere trompettist Alistair Payne, gitarist Reinier Baas en zangeres Sanem Kalfa.
Afgebeeld: Nicolò Ricci (Reflex 2024)
De 60ste editie van de Biennale Arte in Venetië, met dit jaar de Braziliaanse Adriano Pedrosa als curator van de tentoonstelling.
Acht internationaal vermaarde kunstenaars ontwikkelen een performancewerk voor de Biennale: Ahmed Umar, Antonio Jose Guzman & Iva Jankovic, Bárbara Sánchez-Kane, Güneş Terkol, Isaac Chong Wai, Joshua Serafin, Lydia Ourahmane and Puppies Puppies (Jade Guanaro Kuriki-Olivo).
Ammodo draagt bij aan twee nieuwe opera’s van componist Michel van der Aa.
In 2023 bracht Ammodo Docs de korte documentaire In Between Realities uit, over het werk van Michel van der Aa.
Afgebeeld: Upload, Michel van der Aa, 2020
Toneelschuur Producties heeft voor de komende jaren vijf jonge regisseurs geselecteerd om meerdere nieuwe theatervoorstellingen te maken en zo hun regiestijl verder te ontwikkelen. Dat zijn Abdel Daoudi, Jessie L’Herminez, Koen Verheijden, Angelo Ormskerk en Agnese Kumpina.
Elk seizoen zullen er tenminste vier theaterproducties worden opgevoerd. Daarnaast is er binnen het talentontwikkelingsprogramma van Toneelschuur Producties nog ruimte voor producties van gastregisseurs.
Afgebeeld: Dieven, Jessie L’Herminez, 2023
Het Opera Forward Festival (OFF) is een jaarlijks terugkerend festival in maart voor nieuwe en vernieuwende operaproducties. De Nationale Opera investeert met OFF in opera als hedendaagse en vooruitstrevende kunstvorm voor een breed publiek.
Lees hier ons interview uit 2018 met Pierre Audi, voormalig directeur van De Nationale Opera.
Afgebeeld: Animal Farm van Alexander Raskatov op het Opera Forward Festival 2023
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van de nieuwe grotezaalproductie The Balancing Act van choreograaf Ann Van den Broek, waarin ze de verhoudingen onderzoekt tussen de belangen van het individu ten opzichte van de gemeenschap.
De voorstelling gaat in oktober 2023 in première.
SPRING Performing Arts Festival in Utrecht presenteert actuele, internationale voorstellingen op het grensvlak van dans en theater. Jaarlijks realiseert het festival ook nieuw werk van jonge en gevestigde makers van over de hele wereld.
Ammodo steunt de totstandkoming van nieuwe producties voor de edities 2024-2026.
Afgebeeld: Narcosexuals, Dries Verhoeven, SPRING 2022
Met BIMHUIS Productions draagt BIMHUIS bij aan een levendige jazzscene door het ontwikkelen van nieuw werk en het begeleiden van talentvolle musici en componisten.
Zo geeft BIMHUIS jaarlijks een compositieopdracht aan een internationaal gerenommeerde componist – in het verleden onder anderen Kaja Draksler (2023) en Martin Fondse (2022).
Afgebeeld: Kaja Draksler en band (BIMHUIS-compositieopdracht 2023)
Sancta is een grootschalige internationale coproductie en de eerste avondvullende opera in regie van de Oostenrijkse choreograaf en performancekunstenaar Florentina Holzinger.
De opera, geïnspireerd door Paul Hindemiths eenakter Sancta Susanna (1922), onderzoekt het verband tussen muziek en het heilige en put inspiratie uit religieuze praktijken. De voorstelling krijgt zo de vorm van een dienst gewijd aan thema’s als verlossing, zuivering en martelaarschap in de 21ste eeuw.
Het Festival d’Aix-en-Provence is het grootste operafestival in Frankrijk en wordt sinds 2019 geleid door Pierre Audi. Naast het presenteren van nieuwe producties van bestaand werk richt het festival zich op het ontwikkelen van nieuwe hedendaagse (opera)producties.
Gedurende de festivaledities in 2025, 2026 en 2027 draagt Ammodo bij aan de totstandkoming van twee nieuwe opera’s per jaar.
Afgebeeld: The Faggots and Their Friends Between Revolutions van Ted Huffman en Philipp Venables, Festival d’Aix-en-Provence 2023
Net als voorgaande jaren (co)produceert het Muziekgebouw aan ’t IJ in de periode 2024-2027 elk seizoen drie nieuwe composities van hedendaagse muziek door Nederlandse en buitenlandse componisten. Zij krijgen zo de kans zich verder te ontwikkelen en een vernieuwende bijdrage te leveren aan de canon van hedendaagse muziek.
De stukken gaan in het Muziekgebouw in wereldpremière. In de uitvoering wordt samengewerkt met een aantal Nederlandse en buitenlandse partners waaronder Asko|Schönberg, Cappella Amsterdam, Klangforum Wien en Collegium Vocale Gent.
Om het seizoen organiseert Nationale Opera & Ballet in de zomer de Choreographic Academy: een werkperiode waarin jonge getalenteerde choreografen gedurende drie weken samenwerken met de dansers van de Junior Company.
De Choreographic Academy is bedoeld als laboratorium waar ruimte is voor onderzoek en experiment. Een eindproduct in de vorm van een choreografie is geen vereiste, maar komt met regelmaat voor.
Lees hier ons interview uit 2018 met Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company.
Afgebeeld: New Moves, 2022 (Foto: Khayla Fitzpatrick)
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van drie nieuwe producties van choreograaf Arno Schuitemaker: Remembering the Future (2023), The Day Before (2024) en Correspondences (2025).
Lees hier ons interview met Arno Schuitemaker uit 2018.
Afgebeeld: O S C A R, Arno Schuitemaker, 2021 (Foto: Bart Grietens)
Angela (A Strange Loop) is een interdisciplinair theaterproject van Susanne Kennedy over de menselijke relatie tot ziekte en sterven.
Het stuk brengt high tech, filosofie, popcultuur en literatuur samen en volgt een vrouw genaamd Angela van haar geboorte tot aan haar dood en daar voorbij.
Afgebeeld: Women in Trouble, Susanne Kennedy, 2017
Alida Dors is choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam. Met (Sur)render presenteert zij een interdisciplinaire voorstelling met dans, video, poëzie, spoken word en livemuziek over onze verstoorde relatie met elkaar en met de natuur. (Sur)render gaat in 2025 in première in Theater Rotterdam en toert daarna door Nederland.
Three times left is right is een theaterproductie van de interdisciplinaire kunstenaar Julian Hetzel over samenleven in tijden van radicale politieke ideologieën.
Het stuk is geïnspireerd op het controversiële boek Leven met Links van de nieuw-rechtse intellectueel Caroline Sommerfeld en haar huwelijk met de linkse socioloog Helmut Lethen.
Met Three times left is right zet Julian Hetzel een langlopend onderzoek voort naar emoties – in dit geval haat, als motor voor rechts-radicalisme, en liefde, als overlevingsstrategie in tijden van oorlog.
Het stuk gaat in 2025 in première op de Wiener Festwochen en zal daarna onder meer te zien zijn in Leipzig en Utrecht (SPRING festival).
Afgebeeld: There Will Be Light, Julian Hetzel, 2022
Kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot combineert performance met (video)installaties en opereert daarmee naar eigen zeggen in de grey space: de zone tussen de black box (theater) en de white cube (museum).
Daarvan getuigt ook hun New Body Project dat zij in 2024 presenteren, een tweeluik over rouw om verloren lichamen en het belichamen van een nieuwe wereld.
Het eerste deel, genaamd WOMBTOMBS, wordt in het voorjaar van 2024 gepresenteerd in MU Hybrid Art House in Eindhoven en bestaat uit een reeks schuilplaatsen die zowel herdenkingsplek als couveusekamer zijn. Deze ruimtes zijn te bezoeken door publiek en bieden op gezette tijden ook plek aan performances.
Het tweede deel, SONGOFSONGS, krijgt gestalte in een multimediale performance die in het najaar van 2024 door Nederland toert. Hierin worden de nieuwe bestaansvormen gepresenteerd die zijn ontwikkeld in de WOMBTOMBS – met menselijke, technologische en digitale ‘lichamen’ die met elkaar zijn verweven.
Foto: Annaleen Louwes
De Ruhrtriënnale is een toonaangevend jaarlijks podiumkunstenfestival in het Ruhrgebied dat om de drie jaar geleid wordt door een nieuwe artistiek leider. In de periode 2024-2026 is dat voormalig ITA-directeur Ivo van Hove. In deze periode ondersteunt Ammodo elk jaar een aantal nieuwe (co)producties dat op de Ruhrtriënnale in première gaat en gecreëerd wordt in samenwerking met internationale partners, waaronder ITA.
De Junior Company van Het Nationale Ballet is een ervaringsplek voor jonge dansers met een sterke reputatie als springplank voor talent.
Elk seizoen gaat het gezelschap op tournee met een eigen programma van zowel klassiek repertoire als nieuwe creaties. Veel leden van de Junior Company stromen later door naar het tableau van Het Nationale Ballet.
Vanaf seizoen 2023/2024 worden de jaarlijkse activiteiten van de Junior Company uitgebreid met de ontwikkeling van een productie in Studio Boekman. Sedrig Verwoert is geselecteerd als de eerste choreograaf voor deze opdracht.
Lees hier ons interview uit 2018 met Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company.
Afgebeeld: In the Future, Hans van Manen, Shooting Stars tour 2022 (Foto: Altin Kaftira)
Festival d’Avignon is een jaarlijks theaterfestival voor nieuwe Franse en internationale producties. Voor de edities 2023 en 2024 steunt Ammodo de totstandkoming van twee nieuwe (co)producties per jaar.
In 2023 zijn dit Welfare van Julie Deliquet en Antigone in the Amazon van Milo Rau. In 2024 worden het Mothers – A Song For The Wartime van Marta Górnicka en een nog nader te bepalen (co)productie.
Brideshead Revisited is een theaterproductie geschreven door Florian Myjer en geregisseerd door Ward Weemhoff. Het is gebaseerd op de gelijknamige romanklassieker van Evelyn Waugh uit 1945, waarin een jongeman uit de Engelse middenklasse probeert op te klimmen tot een hoger sociaal milieu.
Het stuk verkent identiteit in relatie tot klasse. In hoeverre is het mogelijk de sociale ladder te bestijgen? En heeft klasse invloed op je beleving van seksualiteit?
Afgebeeld: Brideshead Revisited, De Warme Winkel, 2023
Met BIMHUIS Productions draagt BIMHUIS bij aan een levendige jazzscene door het ontwikkelen van nieuw werk en het begeleiden van talentvolle musici en componisten.
Onderdeel hiervan is Reflex, een programma waarbij BIMHUIS optreedt als (co)producent van grootschalige (inter)nationale producties. Musici en makers worden uitgenodigd om met hun werk te reflecteren op ontwikkelingen in de wereld en de samenleving. Het leverde nieuwe muziekstukken op van onder andere trompettist Alistair Payne, gitarist Reinier Baas en zangeres Sanem Kalfa.
Afgebeeld: Nicolò Ricci (Reflex 2024)
Met BIMHUIS Productions draagt BIMHUIS bij aan een levendige jazzscene door het ontwikkelen van nieuw werk en het begeleiden van talentvolle musici en componisten.
Zo geeft BIMHUIS jaarlijks een compositieopdracht aan een internationaal gerenommeerde componist – in het verleden onder anderen Kaja Draksler (2023) en Martin Fondse (2022).
Afgebeeld: Kaja Draksler en band (BIMHUIS-compositieopdracht 2023)
Alida Dors is choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam. Met (Sur)render presenteert zij een interdisciplinaire voorstelling met dans, video, poëzie, spoken word en livemuziek over onze verstoorde relatie met elkaar en met de natuur. (Sur)render gaat in 2025 in première in Theater Rotterdam en toert daarna door Nederland.
De 60ste editie van de Biennale Arte in Venetië, met dit jaar de Braziliaanse Adriano Pedrosa als curator van de tentoonstelling.
Acht internationaal vermaarde kunstenaars ontwikkelen een performancewerk voor de Biennale: Ahmed Umar, Antonio Jose Guzman & Iva Jankovic, Bárbara Sánchez-Kane, Güneş Terkol, Isaac Chong Wai, Joshua Serafin, Lydia Ourahmane and Puppies Puppies (Jade Guanaro Kuriki-Olivo).
Sancta is een grootschalige internationale coproductie en de eerste avondvullende opera in regie van de Oostenrijkse choreograaf en performancekunstenaar Florentina Holzinger.
De opera, geïnspireerd door Paul Hindemiths eenakter Sancta Susanna (1922), onderzoekt het verband tussen muziek en het heilige en put inspiratie uit religieuze praktijken. De voorstelling krijgt zo de vorm van een dienst gewijd aan thema’s als verlossing, zuivering en martelaarschap in de 21ste eeuw.
Three times left is right is een theaterproductie van de interdisciplinaire kunstenaar Julian Hetzel over samenleven in tijden van radicale politieke ideologieën.
Het stuk is geïnspireerd op het controversiële boek Leven met Links van de nieuw-rechtse intellectueel Caroline Sommerfeld en haar huwelijk met de linkse socioloog Helmut Lethen.
Met Three times left is right zet Julian Hetzel een langlopend onderzoek voort naar emoties – in dit geval haat, als motor voor rechts-radicalisme, en liefde, als overlevingsstrategie in tijden van oorlog.
Het stuk gaat in 2025 in première op de Wiener Festwochen en zal daarna onder meer te zien zijn in Leipzig en Utrecht (SPRING festival).
Afgebeeld: There Will Be Light, Julian Hetzel, 2022
Ammodo draagt bij aan twee nieuwe opera’s van componist Michel van der Aa.
In 2023 bracht Ammodo Docs de korte documentaire In Between Realities uit, over het werk van Michel van der Aa.
Afgebeeld: Upload, Michel van der Aa, 2020
Het Festival d’Aix-en-Provence is het grootste operafestival in Frankrijk en wordt sinds 2019 geleid door Pierre Audi. Naast het presenteren van nieuwe producties van bestaand werk richt het festival zich op het ontwikkelen van nieuwe hedendaagse (opera)producties.
Gedurende de festivaledities in 2025, 2026 en 2027 draagt Ammodo bij aan de totstandkoming van twee nieuwe opera’s per jaar.
Afgebeeld: The Faggots and Their Friends Between Revolutions van Ted Huffman en Philipp Venables, Festival d’Aix-en-Provence 2023
Kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot combineert performance met (video)installaties en opereert daarmee naar eigen zeggen in de grey space: de zone tussen de black box (theater) en de white cube (museum).
Daarvan getuigt ook hun New Body Project dat zij in 2024 presenteren, een tweeluik over rouw om verloren lichamen en het belichamen van een nieuwe wereld.
Het eerste deel, genaamd WOMBTOMBS, wordt in het voorjaar van 2024 gepresenteerd in MU Hybrid Art House in Eindhoven en bestaat uit een reeks schuilplaatsen die zowel herdenkingsplek als couveusekamer zijn. Deze ruimtes zijn te bezoeken door publiek en bieden op gezette tijden ook plek aan performances.
Het tweede deel, SONGOFSONGS, krijgt gestalte in een multimediale performance die in het najaar van 2024 door Nederland toert. Hierin worden de nieuwe bestaansvormen gepresenteerd die zijn ontwikkeld in de WOMBTOMBS – met menselijke, technologische en digitale ‘lichamen’ die met elkaar zijn verweven.
Foto: Annaleen Louwes
Toneelschuur Producties heeft voor de komende jaren vijf jonge regisseurs geselecteerd om meerdere nieuwe theatervoorstellingen te maken en zo hun regiestijl verder te ontwikkelen. Dat zijn Abdel Daoudi, Jessie L’Herminez, Koen Verheijden, Angelo Ormskerk en Agnese Kumpina.
Elk seizoen zullen er tenminste vier theaterproducties worden opgevoerd. Daarnaast is er binnen het talentontwikkelingsprogramma van Toneelschuur Producties nog ruimte voor producties van gastregisseurs.
Afgebeeld: Dieven, Jessie L’Herminez, 2023
Net als voorgaande jaren (co)produceert het Muziekgebouw aan ’t IJ in de periode 2024-2027 elk seizoen drie nieuwe composities van hedendaagse muziek door Nederlandse en buitenlandse componisten. Zij krijgen zo de kans zich verder te ontwikkelen en een vernieuwende bijdrage te leveren aan de canon van hedendaagse muziek.
De stukken gaan in het Muziekgebouw in wereldpremière. In de uitvoering wordt samengewerkt met een aantal Nederlandse en buitenlandse partners waaronder Asko|Schönberg, Cappella Amsterdam, Klangforum Wien en Collegium Vocale Gent.
De Ruhrtriënnale is een toonaangevend jaarlijks podiumkunstenfestival in het Ruhrgebied dat om de drie jaar geleid wordt door een nieuwe artistiek leider. In de periode 2024-2026 is dat voormalig ITA-directeur Ivo van Hove. In deze periode ondersteunt Ammodo elk jaar een aantal nieuwe (co)producties dat op de Ruhrtriënnale in première gaat en gecreëerd wordt in samenwerking met internationale partners, waaronder ITA.
Het Opera Forward Festival (OFF) is een jaarlijks terugkerend festival in maart voor nieuwe en vernieuwende operaproducties. De Nationale Opera investeert met OFF in opera als hedendaagse en vooruitstrevende kunstvorm voor een breed publiek.
Lees hier ons interview uit 2018 met Pierre Audi, voormalig directeur van De Nationale Opera.
Afgebeeld: Animal Farm van Alexander Raskatov op het Opera Forward Festival 2023
Om het seizoen organiseert Nationale Opera & Ballet in de zomer de Choreographic Academy: een werkperiode waarin jonge getalenteerde choreografen gedurende drie weken samenwerken met de dansers van de Junior Company.
De Choreographic Academy is bedoeld als laboratorium waar ruimte is voor onderzoek en experiment. Een eindproduct in de vorm van een choreografie is geen vereiste, maar komt met regelmaat voor.
Lees hier ons interview uit 2018 met Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company.
Afgebeeld: New Moves, 2022 (Foto: Khayla Fitzpatrick)
De Junior Company van Het Nationale Ballet is een ervaringsplek voor jonge dansers met een sterke reputatie als springplank voor talent.
Elk seizoen gaat het gezelschap op tournee met een eigen programma van zowel klassiek repertoire als nieuwe creaties. Veel leden van de Junior Company stromen later door naar het tableau van Het Nationale Ballet.
Vanaf seizoen 2023/2024 worden de jaarlijkse activiteiten van de Junior Company uitgebreid met de ontwikkeling van een productie in Studio Boekman. Sedrig Verwoert is geselecteerd als de eerste choreograaf voor deze opdracht.
Lees hier ons interview uit 2018 met Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company.
Afgebeeld: In the Future, Hans van Manen, Shooting Stars tour 2022 (Foto: Altin Kaftira)
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van de nieuwe grotezaalproductie The Balancing Act van choreograaf Ann Van den Broek, waarin ze de verhoudingen onderzoekt tussen de belangen van het individu ten opzichte van de gemeenschap.
De voorstelling gaat in oktober 2023 in première.
Ammodo ondersteunt de totstandkoming van drie nieuwe producties van choreograaf Arno Schuitemaker: Remembering the Future (2023), The Day Before (2024) en Correspondences (2025).
Lees hier ons interview met Arno Schuitemaker uit 2018.
Afgebeeld: O S C A R, Arno Schuitemaker, 2021 (Foto: Bart Grietens)
Festival d’Avignon is een jaarlijks theaterfestival voor nieuwe Franse en internationale producties. Voor de edities 2023 en 2024 steunt Ammodo de totstandkoming van twee nieuwe (co)producties per jaar.
In 2023 zijn dit Welfare van Julie Deliquet en Antigone in the Amazon van Milo Rau. In 2024 worden het Mothers – A Song For The Wartime van Marta Górnicka en een nog nader te bepalen (co)productie.
SPRING Performing Arts Festival in Utrecht presenteert actuele, internationale voorstellingen op het grensvlak van dans en theater. Jaarlijks realiseert het festival ook nieuw werk van jonge en gevestigde makers van over de hele wereld.
Ammodo steunt de totstandkoming van nieuwe producties voor de edities 2024-2026.
Afgebeeld: Narcosexuals, Dries Verhoeven, SPRING 2022
Angela (A Strange Loop) is een interdisciplinair theaterproject van Susanne Kennedy over de menselijke relatie tot ziekte en sterven.
Het stuk brengt high tech, filosofie, popcultuur en literatuur samen en volgt een vrouw genaamd Angela van haar geboorte tot aan haar dood en daar voorbij.
Afgebeeld: Women in Trouble, Susanne Kennedy, 2017
Brideshead Revisited is een theaterproductie geschreven door Florian Myjer en geregisseerd door Ward Weemhoff. Het is gebaseerd op de gelijknamige romanklassieker van Evelyn Waugh uit 1945, waarin een jongeman uit de Engelse middenklasse probeert op te klimmen tot een hoger sociaal milieu.
Het stuk verkent identiteit in relatie tot klasse. In hoeverre is het mogelijk de sociale ladder te bestijgen? En heeft klasse invloed op je beleving van seksualiteit?
Afgebeeld: Brideshead Revisited, De Warme Winkel, 2023