Next Level

Dominic Hawgood – Casting Out the Self

In het kader van de Next Level tentoonstellingenreeks presenteert Foam van 12 juli tot en met 13 oktober 2019 het werk van Dominic Hawgood (1980, GB). In de tentoonstelling Casting Out the Self visualiseert Hawgood het effect van het middel dimethyltryptamine (DMT) dat de kunstenaar zelf ervoer alsof hij in een digitale dimensie stapte. Zijn werk creëert het effect van hallucinatie: foto’s lijken te bewegen, platte beelden blijken diepte te hebben, of de suggestie van ruimte is juist een schijnvertoning. Door een ingenieus gebruik van fotografie in combinatie met computer graphics creëert hij intrigerende site-specifieke installaties en sculpturen waarmee hij verwijst naar spirituele en digitale rituelen. Met een bijzonder lichtontwerp schept hij een unieke sfeer waarmee hij de tentoonstellingsruimte transformeert tot een schemerzone tussen de fysieke en digitale realiteit. Hawgood verlegt niet alleen de grenzen van het medium fotografie, maar heeft ook een innovatieve benadering tot het maken van tentoonstellingen.

De toenemende populariteit van psychedelica toont de groeiende behoefte binnen de westerse samenleving naar spirituele ervaringen in de huidige digitale wereld waarin we het contact met onze omgeving steeds meer lijken te verliezen. Dominic Hawgood speelt hier op in door de rituelen rondom spiritualiteit te verbinden aan de ‘rituelen’ van digitale praktijken zoals  CGI (computer generated imagery), photogrammetry en 3D-rendering –  nieuwe technieken die de aard van fotografie onmiskenbaar veranderen.

In deze eerste grote solotentoonstelling creëert Dominic Hawgood speciaal voor Foam een meeslepende omgeving voor de toeschouwer, die speelt met onze waarneming. Hij laat de gebruikelijke museale verlichting achterwege en werkt met sterk gestileerde, gekleurde LED verlichting om een minimalistische, klinische maar tegelijkertijd verleidelijke sfeer te creëren. Het roze, paarse en blauwe kleurenpalet van de tentoonstelling verwijst naar op afbeelding-gebaseerde verlichting (Image Based Lighting) die worden aangetroffen in 3D-computer graphics, zoals ‘normal mapping’, die kleurinformatie binnen foto’s gebruikt voor het berekenen van oppervlaktedetails binnen de software. Ritualistische objecten die worden gebruikt in spirituele ceremonies worden gecombineerd met instrumenten die verschijnen in onderzoeksverslagen over visuele computertoepassingen: zo refereert een cirkel van lichtzuilen aan een scanapparaat dat gebruikt wordt voor photogrammetry, dat in de tentoonstelling tegelijkertijd de vorm aanneemt van een sacrale altaarsetting. Een terugkerend element in Casting Out The Self is de Boeddha: naast een populair spiritueel icoon is het ook een van de eerste objecten die halverwege de jaren negentig door Stanford University werd gebruikt voor 3D-scantests. Als gevolg daarvan is de Boeddha een ‘render-primitief’ geworden: een veelgebruikt en historisch significant 3D-testmodel in de wereld van CGI. Hawgood verwerkte de innovatieve technieken in zijn werk en test hiermee onze perceptie van wat we als ‘echt’ erkennen.

In de ceremoniële sfeer van de tentoonstelling krijgt spiritualiteit digitale kenmerken toebedeeld, waardoor de digitale realiteit verafgood lijkt te worden. Hawgood verbeeldt daarmee de dubbelzinnigheid van de digitale werkelijkheid waarin we leven: de magie van de oneindige mogelijkheden staat haaks op de korte aandachtspanne, overaanbod aan informatie, eindeloze afleiding, eenzaamheid en afzondering die het veroorzaakt.

Bio
Het werk van Dominic Hawgood komt voort uit fotografie, maar hij spitst zich toe op site-specifieke installaties. Zijn werk omvat zowel stilstaand als bewegend beeld, waarbij hij steeds meer gebruik maakt van digitale media. Sinds zijn afstuderen in 2014 aan het Royal College of Art in Londen had Hawgood solotentoonstellingen bij TJ Boulting, Londen; Oonagh Young Gallery, Dublin en het Brighton Digital Festival X British Science Festival in Brighton. In 2014 won hij de British Journal of Photography International Award. In 2015 werd hij geselecteerd als Foam Talent en was zijn project Under the Influence onderdeel van de reizende Foam Talent tentoonstelling. Dominic Hawgood woont en werkt in Londen, GB.

Next Level
Vanaf 2015 organiseert Foam met ondersteuning van Ammodo de tentoonstellingenreeks Next Level, die een breed publiek kennis wil laten maken met vernieuwende kunst van relatief jonge beeldmakers die vooruitstrevend zijn in hun gebruik van het medium fotografie. Na de eerste reeks waarin een viertal Nederlandse kunstenaars zijn gepresenteerd is Dominic Hawgood de eerste internationale kunstenaar in de vervolg-reeks Next Level.

Juliette de Wijkerslooth, directeur Ammodo: ‘Foam heeft met de serie ‘Next Level’ jonge talentvolle kunstenaars op de kaart gezet die relevant en vernieuwend werk toonden dat van belang is voor de ontwikkeling van de fotografie. Nederlandse kunstenaars kregen de aandacht van publiek en internationale professionals. Ammodo levert graag een bijdrage aan het internationale vervolg van de reeks’

Nynke de Haan, zakelijk adjunct directeur Foam: ‘We zijn enorm verheugd over de continuering van de steun van Ammodo, waarmee we de Next Level serie de komende jaren ook met internationale kunstenaars mogen voorzetten. De tentoonstellingsreeks Next Level past bij de verdieping en het karakter van het talentbeleid van Foam. Niet alleen laat de nieuwe reeks een breed publiek kennismaken met vernieuwend werk van vooruitstrevende kunstenaars, ook kunnen we hiermee het (inter)nationale debat over nieuwe en relevante ontwikkelingen binnen de fotografische en culturele sector stimuleren.’