Ammodo ondersteunt nieuwe reeks solo’s mid-career kunstenaars bij Foam

Na een viertal spectaculaire tentoonstellingen van Nederlandse kunstenaars waaronder Melanie Bonajo en Anouk Kruithof wordt Foam’s reeks Next Level met steun van Ammodo vervolgd met internationale kunstenaars. De komende vier jaar presenteert Foam ieder jaar een bijzondere tentoonstelling met een uitzonderlijk mid-career talent. De eerste kunstenaar van de nieuwe reeks is de Britse Dominic Hawgood. Zijn beelden, die hij creëert met gebruikmaking van de nieuwste digitale technologieën, zijn vanaf 12 juli 2019 te zien in Foam.

Vanaf 2015 organiseert Foam met ondersteuning van Ammodo de tentoonstellingenreeks Next Level die een breed publiek kennis wil laten maken met vernieuwende kunst van relatief jonge beeldmakers die vooruitstrevend zijn in hun gebruik van het medium fotografie. Het omvangrijke project Next Level is in het leven geroepen om een stimulans te geven aan de carrière van kunstenaars die al veel bereikt hebben maar bij het grote publiek nog minder bekend zijn. Voor de geselecteerde kunstenaars was het hun eerste grote solotentoonstelling in Nederland. De eerste kunstenaar die werd gekozen voor Next Level was Anne De Vries (2015). Daarna volgden Melanie Bonajo (2016), Anouk Kruithof (2017) en het duo Persijn Broersen en Margit Lukács (2018). Dominic Hawgood bijt het spits af van de internationale voortzetting van de serie.

De tentoonstellingsreeks Next Level, die Foam de afgelopen jaren met steun van Ammodo heeft ontwikkeld past binnen de verdieping van het talentbeleid van Foam. In de eerste reeks is bewust gekozen voor Nederlandse kunstenaars die door de aard van hun werk van belang zijn voor de ontwikkeling van het medium – door te experimenteren, zich te bewegen aan de randen van het medium, risico’s te nemen, of fotografie op een nieuwe manier te benaderen. De tentoonstellingen die zijn ontwikkeld binnen Next Level waren daarom vaak zeer gewaagd, spraakmakend en ook verrassend – voor zowel de reguliere bezoeker als voor de professional. Bovenal waren de tentoonstellingen buitengewoon relevant. De kunstenaars in deze reeks gebruiken het medium als reactie op de actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld als gevolg van de digitalisering en nieuwe technologieën. Hiermee wordt een bewustzijn gecreëerd bij de bezoeker van de invloed die beeld heeft op ons dagelijks functioneren.

In het binnen- en buitenland is zeer positief gereageerd op de Next Level -tentoonstellingsreeks, waarbij Foam Nederlandse kunstenaars onder de aandacht kon brengen van internationale professionals middels de tentoonstellingen en aanvullende inhoudelijke randprogramma’s. De Next Level-reeks wordt nu voortgezet door binnen een vergelijkbaar concept internationale kunstenaars naar Amsterdam te brengen. In lijn met het internationale karakter van het talentenbeleid van Foam ligt de focus nu op internationale kunstenaars waarvan een presentatie in Foam ook een positieve invloed heeft op het Nederlandse culturele veld. Hiermee stimuleert Foam de wisselwerking en het (inter)nationale debat over nieuwe en relevante ontwikkelingen binnen de fotografische en culturele sector.