Het Van Abbemuseum in Eindhoven presenteert de eerste grootschalige solotentoonstelling van The Otolith Group, het kunstenaarscollectief van Anjalika Sagar (Londen, 1968) en Kodwo Eshun (Londen, 1966). De tentoonstelling, die te zien is van 25 mei tot 18 augustus 2019, toont met acht films en twee installaties een dwarsdoorsnede van hun kunstpraktijk uit de periode 2011-2018.

In het werk van The Otolith Group worden vele lijnen met elkaar verweven over verleden en toekomst, waaronder sciencefiction, postkoloniale geschiedenis, muziek en wetenschappelijke ontdekkingen. In hun werk wordt een samenleving verbeeld waarin beeldschermen onderdeel zijn geworden van de omgeving, communicatie wereldwijd is, cultuur politiek is, menselijke identiteit cruciaal maar vloeibaar is en de geschiedenis nog niet is afgelopen. Het Van Abbemuseum staat erom bekend met grote monografische tentoonstellingen kunstenaars bij een breed publiek te introduceren. Eerdere successen betroffen o.a. Sheela Gowda (2013), Hito Steyerl (2015) en Rasheed Araeen (2017).

Xenogenesis
De titel Xenogenesis is geïnspireerd op de beroemde trilogie van de Afro-Amerikaanse sciencefictionauteur Octavia Butler, die verscheen in de jaren 1987-1989. Butler wist de conventies van het genre te overstijgen door maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen als empathie, klimaatrampen, natuurbehoud en tribalisme. Haar werk was vanaf het eind van de jaren tachtig van grote invloed op het feministisch denken en de verbeeldingskracht van bijvoorbeeld Donna Harroway, Sadie Plant en de Xeno Feminists en de Black Quantum Futurists, die alle op hun beurt belangrijke invloeden waren op het werk van The Otolith Group zelf.

The Otolith Group
The Otolith Group werd in 2002 in Londen opgericht. Eshun en Sagar zijn al jaren pioniers op het terrein van experimentele documentaires en filmessays; ze staan bekend om hun eigen werk, maar ook om hun ondersteunende en initiërende activiteiten op het gebied van de experimentele film in de vorm van door hen geprogrammeerde en georganiseerde discursieve evenementen, vaak onder de naam The Otolith Collective. Met deze projecten stelt The Otolith Group de blanke modernistische kijk op de kunstproductie ter discussie en verbreedt ze de mondiale kijk op kunst.

Bemiddeling
In het weekend van de opening vindt op zondagmiddag 26 mei een artist talk plaats. Daarnaast worden drie events georganiseerd met presentatoren Richard Kofi en Simone Zeefuik. Verschillende wetenschappers, performers, muzikanten en kunstenaars schuiven bij hen aan om samen met het publiek te onderzoeken hoe de thema’s uit de tentoonstelling van betekenis zijn in Eindhoven en Nederland.

Zaterdag 22 juni:Creolizing the Canon
Zaterdag 29 juni: Afrofuturism,
zaterdag 6 juli: Self-care. In de laatste week van de tentoonstelling vindt, in samenwerking met stichting Watershed, een residency plaats voor opkomende
literaire kunstenaars. Zij worden begeleid door o.a. filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos, poetry slammer Jörgen Gario en beeldend kunstenaar
Julius Thissen.

Curator
Annie Fletcher

Tentoonstellingsontwerp
Diogo Passarinho Studio

Tour
Na het debuut in Eindhoven reist de tentoonstelling naar verschillende internationale locaties: het VCU Institute for Contemporary Art in Richmond
(Verenigde Staten), de Southern Alberta Art Gallery in Lethbridge (Canada), het Irish Museum of Modern Art in Dublin (Ierland), de Whitworth Art Gallery in Manchester (Verenigd Koninkrijk) en de Sharjah Art Foundation in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). Na het debuut in Eindhoven reist de tentoonstelling naar verschillende internationale locaties: het VCU Institute for Contemporary Art in Richmond (Verenigde Staten), de Southern Alberta Art Gallery in Lethbridge (Canada), het Irish Museum of Modern Art in Dublin (Ierland), de Whitworth Art Gallery in Manchester (Verenigd Koninkrijk) en de Sharjah Art Foundation in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten).