Zondagavond 26 januari zijn de winnaars van de Ammodo Tiger Short Competition bekend gemaakt. De winnende films zijn Apparition van Ismaïl Bahri, Communicating Vessels van Maïder Fortuné en Annie MacDonell en Sun Dog van Dorian Jespers. Zij winnen drie gelijkwaardige Ammodo Tiger Short Awards.

Voor de competitie waren 21 films geselecteerd door de internationale jury, die bestond uit de recent aangestelde directeur van Kunsthal Rotterdam Nathanja van Dijk, de Franse filmmaker Safia Benhaim, en de filmcurator en schrijver Greg de Cuir Jr. (geboren in Los Angeles, woonachtig in Belgrado).

Drie filmmakers hebben ieder een gelijkwaardige prijs van €5.000 euro gewonnen.

De jury over Apparition:
“Een kort en poëtisch werk dat door middel van de materialiteit van bewegend beeld vragen stelt over geschiedenis en herinnering. Het behandelt politiek, de plooibaarheid van het gebaar en de vergankelijkheid van onze gezamenlijke greep op turbulente momenten in de tijd.”

De jury over Communicating Vessels:
“Een zeer ingenieus en gelaagd werk over bezeten worden door andermans verhaal. Een eerbetoon aan de verworvenheden van een generatie pionierende vrouwen en de conceptuele kunst die zij creëerden. Tevens een meditatie over moederschap, de verantwoordelijkheid van onderwijzen en de vervaagde grens tussen kunst en het leven zelf. Hoe kun je lichaam en geest verrijken met verhalen en ideeën?”

De jury over Sun Dog:
“Deze aanstormende jonge kunstenaar benadert zijn verhaal over een een dwalende jongeman aan het eind van de wereld op een visionaire manier. Dit subjectieve werk toont de waanzin die optreedt bij geestdodende arbeid in een harde en meedogenloze omgeving. De unheimliche slotscène waarin twee zonnen in de verte door de wolken breken is een van de aangrijpendste beelden in de Ammodo Tiger Short Competition.”

 

Winnaars Dorian Jespers, Maïder Fortuné en Ismaïl Bahri. Foto: Marwan Magroun.