Op woensdag 25 januari 2017 zijn de acht laureaten van de Ammodo KNAW Award bekend gemaakt. Verschillende media besteedden aandacht aan dit nieuws. Lees hieronder meer over een aantal van deze publicaties.
Eva van Rooij
Laureaat Eva van Rooij (Biomedical Sciences) ontdekte dat “microRNA-moleculen een rol spelen bij ziekten van het hart. Nu zoekt ze verder naar andere moleculaire mechanismen die onze hartcellen besturen.” De NOS publiceerde op 25 januari een artikel over de Ammodo KNAW Award waarin onder andere het onderzoek van Van Rooij wordt beschreven.
Jeroen Geurts
In zijn theorie gaat Jeroen Geurts (Biomedical Sciences) er vanuit dat multiple sclerose (MS) niet in de hersenen begint, maar in het immuunstelsel. Het Parool publiceerde op 25 januari een uitgebreid artikel over de laureaat Jeroen Geurts (Biomedical Sciences) over zijn “afwijkende theorie over de zenuwaaandoening MS.” In zijn column in het NRC Handelsblad beschrijft Jeroen Geurts hoe deze theorie indruist tegen het ‘heersende dogma’ over MS.
Alicia Montoya
Literatuurwetenschapper Alicia Montoya (Huminaties) ontving aandacht in de media vanwege haar ‘verassende conclusie’ naar aanleiding van onderzoek naar Franse literatuur ten tijde van de Verlichting. Het NRC Handelsblad plaatste op 29 januari een interview met Montoya. “De literatuur uit die tijd is eigenlijk een laboratorium van nieuwe ideeën, nieuwe manieren om onze samenlevingen in te richten. Dat is hoogst actueel” aldus Montoya over achttiende-eeuwse literatuur.
Guido van der Werf
De Natural Science laureaat Guido van der Werf onderzoekt de invloed van bosbranden op het klimaat, en andersom. Hij ontdekte dat branden in tropische bossen en veengebieden verrassend sterk bijdrage aan de toenemende concentratie CO2 in de atmosfeer van de aarde. Van der Werf werd voor zowel National Geographic als voor Het Parool* geïnterviewd over zijn onderzoek.
Eveline Crone
Hoe leert het puberbrein beslissingen nemen? Eveline Crone (Social Sciences) ontdekte dat niet elk onderdeel van het menselijk brein zich tegelijk ontwikkelt. In de puberteit nemen hersenkernen voor emotie een voorsprong op die voor beheersing. Samen met laureaat Appy Sluijs (Natural Sciences) is Crone geïnterviewd voor het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.
Appy Sluijs en Olivier Hekster
Appy Sluijs (Natural Sciences) ontvangt de Ammodo KNAW Award voor zijn onderzoek naar de relaties tussen CO2, klimaat en het leven in de oceaan gedurende de geschiedenis van de aarde. Olivier Hekster (Humanities) onderzoekt hoe Romeinse keizers met massamedia hun macht in het Romeinse rijk probeerden te vestigen door te kijken naar beeltenissen op munten, standbeelden en inscripties op gebouwen. Sluijs en Hekster waren gezamenlijk te gast bij presentator Roelof Hemmen bij BNR Nieuwsradio.
Roshan Cools
In een wereld waarin ons brein steeds meer externe prikkels ontvangt, houdt Roshan Cools (Social Sciences) zich bezig met de breinmechanismen achter de menselijke wilskracht. Samen met samen met de twee andere Radboud-hoogleraren – Olivier Hekster en Alicia Montoya – werd Cools genoemd in De Gelderlander op 25 januari.
*Dit artikel is alleen terug te lezen via Blendle. Voor een PDF, klik hier.