« terug naar overzicht

Paul Noble - NOBSON

Van juni tot en met september 2014 was de tentoonstelling Paul Noble - NOBSON te zien in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. In deze overzichtstentoonstelling werd de serie Nobson Newtown van beeldend kunstenaar Paul Noble voor het eerst in volle omvang aan het publiek getoond.

Zaaloverzicht met Ye Olde Ruin, Museum Boijmans Van Beuningen 2012. Foto Lotte van Stekelenburg

De Britse kunstenaar Paul Noble (1963) is creator, architect, planner en verteller van Nobson Newtown, een stad ontsproten aan zijn fantasie. Sinds 1996 werkt Paul Noble aan dit project met als resultaat een fictieve stad opgebouwd uit 23 potloodtekeningen die de historie, geografie en mythologie van de plaats zichtbaar maken.

Zaaloverzicht met Egg, Museum Boijmans Van Beuningen 2012. Foto Lotte van Stekelenburg

Zijn tekeningen zijn uiterst gedetailleerd uitgewerkt en suggereren een fantasielandschap dat letterlijk in een groots perspectief is weergegeven. De potloodtekeningen verhalen over specifieke plaatsen in Nobson Newtown. De stad bestaat onder meer uit een ziekenhuis (Nobspital), een uitzendbureau (Nob Job Club) en een begraafplaats (Nobsend). Nobson Newtown is in zijn details een samenvatting van de persoonlijke fascinaties van de kunstenaar Paul Noble maar is tevens een weergave van zowel de dromen als de destructieve neigingen van de mensheid in het algemeen.

Zaaloverzicht met Ye Olde Ruin, Museum Boijmans Van Beuningen 2012. Foto Lotte van Stekelenburg

De serie Nobson Newtown is door verzamelaars en musea over de hele wereld aangekocht en derhalve nog nooit in samenhang getoond. In 2014 was het project Nobson Newtown voor het eerst in zijn volledige omvang te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Paul Noble, Ye Olde Ruin (detail) Paul Noble, Ye Olde Ruin (detail)
Ammodo steunt het initiatief van Museum Boijmans Van Beuningen om de serie Nobson Newtown van Paul Noble voor het eerst in zijn geheel aan het publiek te tonen.

Klik hier voor meer informatie over Paul Noble - NOBSON

Klik hier voor meer informatie over de samenwerking tussen Museum Boijamns Van Beuningen en Ammodo. 

« terug naar overzicht